Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Még lehet jelentkezni! Vízitúra (Dunasziget)

2014.02.20

 

A Szigetközt az "Ezer sziget országa"-ként is emlegetik, varázslatos élõvilága rabul ejti a látogatókat. Szigetek és zúgók tucatjai váltogatják egymást. A Duna a Kárpát-medencébe érkezve, több kisebb-nagyobb ágra szakadva egy hatalmas szigetvilágot épített. Ez a csodálatos vízi világ, a magyarországi Szigetköz 800 km vízi utat és több mint 300 szigetet tartalmaz, a szlovákiai Csallóközhöz hasonlóan. 

A sziget területe: 375 km². Hossza 52,5 km, szélessége átlagosan 6–8 km. A lejtési viszonyok alapján két részre, a felső és alsó Szigetközre osztható fel. Egyedülálló vízi birodalom, az Öreg-Duna vagy Nagy-Duna szigetek sokaságát építette.

 

 

Időpont: 2014. július 23-27.(szerda - vasárnap)

Indulás: július 23-án, szerdán reggel 7:00-kor Hajdúszoboszlóról a Halasi Fekete Péter térről.

Utazás egyénileg, személyautókkal (4fő/autó), lehetőség szerint úgy elosztva a jelentkezőket, hogy mindenkinek a leggazdaságosabb legyen az útiköltség. Kérjük az autókban való elhelyezkedésben az önszerveződést!

425 km a távolság. Találkozó Dunasziget községben, az Ökoparkban (Fő utca 41.) 12:00-kor.

 

Program

 

A csillagtúrák indulási helye: Dunasziget

 

Szállás, étkezés: Állandó szállásunk, táborhelyünk a Dunasziget községben lévő Ökoparkban lesz, közvetlen vízparton, fürdési lehetőséggel. A túrák csillagtúra jelleggel történnek, nem kell naponta sátrat építeni-bontani.

A település a felső Szigetközben, az északi szigetközi főközlekedési út mellett található Mosonmagyaróvártól 15 km-re. Sátrat, hálózsákot, matracot, egyéb táborozáshoz szükséges kellékeket mindenkinek hozni kell.

Sátorozás díja: 1000 Ft/fő/nap.

Szolgáltatások: zuhanyzók, ökowc-k, tűzrakó helyek, kemence. A reggelit a közeli boltból megoldható, meleg ebéd (2 fogás) 780Ft/fő/nap, meleg vacsora rendelhető (1 fogás) 690 Ft/fő/nap.

Indulás a vízen 9 órakor, visszaérkezés a bázisra 17 óra körül, a meleg vacsorát erre az időpontra lehet kérni. Esténként szalonnasütés, grillezés, vagy egyéni szabad program, fürdés.

Utánpótlás (folyékony és szilárd halmazállapotú) beszerzése a túra során megoldható.

Az Ökoparkról további információ található a http://www.pisztrangkor.hu/ linken.

 

Első napi táv: tájékoztató a túrák menetéről, jellegéről, veszélyekről, szabályokról, evezési tudás felmérése, gyakorló evezés, kormányosok kijelölése, a kenuk legénységének összeállítása, majd rövid bemelegítő túra, 2-3 km.

Második – negyedik nap: A következő napi útvonalról esténként tábortűz, bogrács, vagy kocsmaasztal mellett fogunk dönteni, esetenként közösen, igények figyelembe vételével. A túravezető ismerteti az adott szakaszon várható veszélyforrásokat és a magatartásra vonatkozó szabályokat. A napi megtett távolságok változóak, 6-7 és 25-30 km között, a kiválasztott vízterület nagyságától, járhatóságától függően. Zátonyok, zúgók, hidak, bedőlt fák, egyéb akadályok nehezítik a haladást az ágak között, időnként áramlással szemben is kell haladni.

Ötödik nap: ezen a napon már nincs túra, igény szerint valamilyen programot (kulturális) beiktatunk útközben (pl. futura természettudományi élményközpont, www.futuramoson.hu) Hazaérkezés vasárnap, valamikor az esti órákban.

Az evezéshez szükséges felszerelést biztosítjuk.

 

Egyénileg szükséges: sátor, hálózsák, 1 napi élelem, innivaló, megfelelő öltözet, esővédő, napvédő.

 

Részvételi feltételek: úszni tudás, a vízi közlekedés rendjének betartása. Mentőmellény viselése kötelező, a vízen tartózkodás ideje alatt alkohol fogyasztása tilos!

 

Összköltség: kb.: 30.000 Ft.-(maximum) = útiköltség, autópálya matrica, kenu és felszerelés (mentőmellény, evezők, hordók) bérleti díja, kempingezés, vacsora

 

Túravezető: Mundi Tamás (Ispán László)

 

Programszervező: Kiss Edina (30/4464540)

 

Jelentkezési határidő: 2014. május 1. (a létszám miatt)

 

 Az előleg fizetéséről információ a később!